Titluri de călătorie

Societatea de Transport Bucureşti – STB SA utilizează un sistem modern de taxare, bazat pe tehnologia cardurilor contactless, care a înlocuit, încă din anul 2006, abonamentele de carton şi biletele de hârtie.

În plus, STB SA pune la dispoziția călătorilor următoarele modalități alternative de plată a călătoriei:

  • prin SMS, direct de pe dispozitivul mobil;
  • prin intermediul aplicaţiei gratuite de mobil BPay (nu necesită deţinerea unui card de transport);
  • cu cardul bancar contactless, direct la validator (acest serviciu este disponibil în autobuzele Otokar, Mercedes Citaro hibrid, în tramvaiele liniilor de noapte (1 și 10) și în cele de pe linia 41, însă va fi extins și pe alte linii);;
  • cu cardul dual BCR-STB şi BRD-STB.

Cardul de transport Activ poate fi încărcat concomitent cu portofel electronic și cu oricare tip de abonament, iar cele două titluri de călătorie pot fi utilizate în paralel.

Cardul Activ nominal poate fi achiziţionat doar de la centrele de emitere şi reîncărcare carduri.

Cardul Activ nenominal poate fi achiziționat de la toate centrele de vânzare.

Cele două tipuri de carduri pot fi reîncărcate astfel:

  • la toate centrele de vânzare;
  • la automatele de vânzare;
  • prin ATM.

Mai mult decât atât, cardul Activ nominal poate fi reîncărcat și prin intermediul platformei de reîncărcare online.

Cardul de transport Multiplu este destinat călătorilor ocazionali și poate fi achiziționat de la toate centrele de vânzare și de la automatele de vânzare.

Atenție!

Plata călătoriei nu poate fi efectuată la conducătorii vehiculelor sau la corpul de control, iar bonul fiscal nu echivalează cu titlul de călătorie.

Înainte de a urca în mijloacele de transport în comun, asiguraţi-vă că aveți asupra dumneavoastră tiltul de transport sau, după caz, documente care atestă gratuitatea.

Validarea cardului de transport este obligatorie, indiferent dacă acesta este încărcat cu abonament, la fiecare urcare în mijloacele de transport public de suprafață (tramvai, troleibuz, autobuz), pe toată aria teritorială București – llfov. Plata călătoriei permite efectuarea unei singure călătorii, pe o semicursă (până la capătul liniei de transport), fără întrerupere, numai în vehiculul în care a fost validat.

Plata prin SMS trebuie realizată înainte de a urca în mijloacele de transport în comun, iar în câteva secunde veți primi un mesaj care va conţine un cod de confirmare a tranzacţiei.

Titlurile de călătorie achiziționate prin intermediul aplicației BPay au termen de valabilitate, începand din momentul confirmării plății, indiferent dacă le activați sau nu. Pentru a fi valabile, titlurile de călătorie trebuie activate în aplicație, iar astfel va fi generat codul QR, pe care va trebui să-l prezentați corpului de control.

Dacă plătiți călătoria prin SMS sau prin intermediul aplicației BPay, asigurați-vă că bateria telefonului dumneavoastră este încărcată suficient, pentru tot parcursul călătoriei.

Abonamentele urbane nu sunt valabile pe liniile regionale sau expres și nici viceversa.

Pe porțiunea de traseu comun a mai multor linii de transport aparținând aceluiași grup de linii, titlul de călătorie tip abonament eliberat pentru una dintre aceste linii se poate utiliza și pentru celelalte. În acest caz, abonamentele pe una sau două linii de transport trebuie validate, conform regulilor de utilizare a cardurilor. Prin grup de linii se înțeleg liniile de transport în comun pentru care se percepe același tarif (cost pentru o călătorie sau pentru un tip de abonament). Sunt grupuri de linii tip expres, liniile tip urban, cursele speciale, liniile tip regionale.

 

În momentul controlului, trebuie să prezentați angajaților noștri titlul de călătorie valabil sau documente care atestă gratuitatea, iar în caz contrar, trebuie să vă legitimați în vederea aplicării măsurilor legale.

Înainte de a călători pentru prima dată cu mijloacele de transport în comun ale STB SA, vă rugăm să consultaţi instrucţiunile de validare a cardului de transport, instrucţiunile de utilizare a serviciului de plată prin SMS şi termenii şi condiţiile de utilizare a aplicaţiei BPay .

 

Pentru a ajunge cât mai uşor la destinaţia dorită și pentru a reduce timpul de aşteptare în staţii, vă recomandăm să vă planificaţi călătoria cu ajutorul aplicaţiei gratuite Info TB (pentru Android ori pentru iOS) sau, de pe laptop ori desktop, la Info Transport Bucureşti.

 

Tarife
Carduri
Cum cumpăr