Plata călătoriei cu cardul bancar contactless, direct la validator, în mijloacele de transport public, este cel mai recent proiect privind diversificarea modalităților de plată în mijloacele de transport în comun, realizat în colaborare cu BCR și partenerul său, S&T.

Noua modalitate de plată este disponibilă în autobuzele Otokar, Mercedes Citaro Hybrid, în tramvaiele liniilor de noapte (1 și 10) și în cele de pe linia 41 și oferă mai multă flexibilitate tuturor călătorilor, întrucât permite achitarea călătoriei cu orice card bancar contactless, Mastercard, Maestro sau Visa, emis oriunde în lume.

Validatoarele contactless sunt unele de ultimă generație și permit atât validarea cardului de transport, cât și a cardului bancar (telefon, ceas cu wallet integrat), prin apropierea acestora de echipament, în dreptul semnului contactless. Tranzacţia se derulează într-un mediu deplin securizat.

Tariful unei călătorii este cel prevăzut în oferta tarifară a TPBI, fără comision sau alte taxe, indiferent de tipul de card utilizat.

Plata călătoriei permite parcurgerea călătoriei pe o semicursă (de la un capăt la altul al liniei, pe un sens de mers), fără întrerupere, numai în vehiculul în care a fost validat cardul.

Tranzacția este confirmată de mesajul “APROBAT”, afișat pe ecranul verde al validatorului. Aprinderea succesivă a celor patru leduri ale validatorului confirmă citirea corectă a datelor de pe card și inițierea tranzacției. Dacă ecranul terminalului devine roșu și este afișat mesajul “DECLINAT”, tranzacția nu a fost aprobată, iar călătoria trebuie achitată prin modalități alternative.

Validările multiple pot fi efectuate doar prin alegerea opțiunii dedicate, astfel că nu există riscul validărilor multiple prin apropierea accidentală de validator a cardului bancar.

Agenții de control pot constata dacă plata călătoriei a fost efectuată, la echipamentul la care a fost validat cardul bancar, prin verificarea ultimelor patru cifre ale cardului, care vor fi comunicate de călător.