Proiectul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI), „Trenul Metropolitan București – Ilfov”, se impune tot mai puternic în viziunea autorităților centrale și în conștiința publică. Aceasta a fost concluzia panel-ului de vineri, 28.10.2022, desfășurat în cadrul „Reuniunii Operatorilor, Producătorilor și Autorităților din Transportul Public (ROPAT)”, eveniment organizat de Asociația Română pentru Smart City (ARSC).

„Transportul feroviar – oportunitate de dezvoltare pentru România; Trenul Metropolitan Bucureşti – Ilfov – investiție de 962 milioane de euro” va fi un real succes și va aduce un trafic de ordinul zecilor de milioane de călătorii pe an, după finalizarea întregului proiect, a explicat Iosif Szentes, directorul Direcției de Dezvoltare Feroviară a TPBI.

În prezent, estimările cererii de transport sunt de circa 86.000 de călători pe zi, însă reprezentantul TPBI a dat ca exemplu ruta Gara de Nord – Aeroportul Internațional Otopeni „Henri Coandă”, unde numărul utilizatorilor s-a triplat la circa un an de la darea în folosință a acesteia.

Proiectul trenului metropolitan este susținut și de autoritățile centrale, respectiv Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Ionel Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a arătat că, în perspectivă, anumite trenuri, cum sunt cele care fac legătura între regiuni, ar putea funcționa ca trenuri metropolitane atunci când părăsesc o regiune și când ajung în regiunea de destinație.

Ștefan Roșeanu, președintele ARF, prezent și el la discuții, a precizat că proiectul demarat în regiunea București – Ilfov este perceput deja ca o necesitate atât de autoritățile centrale, cât și de public, care a înțeles utilitatea și eficiența transportului public feroviar. El a adăugat că există și alte orașe din România care au dezvoltat astfel de proiecte de tren metropolitan, așa că vor urma și modificări la nivel legislativ care vor încuraja și vor sprijini aceste proiecte.