Recomandări pentru călători

Serviciul de transport public din regiunea București-Ilfov este unul de tip deschis, cu accesul liber în vehicule. Pentru a călători legal, trebuie să dețineți titlu de călătorie valabil. Puteți achita deplasările cu vehiculele de transport public din rețeaua de suprafață utilizând cardul de călătorie, telefonul mobil sau cardul bancar (după preferință și accesibilitate).

Oferta tarifară a transportului în comun de suprafață din regiunea București-Ilfov, corelată cu cea a Metrorex, este în vigoare de la 1 august 2021.

Astfel, validatoarele care funcționează pe vehiculele tuturor celor patru operatori de transport din zona metropolitană, integrate prin Sistemul Automat de Taxare (SAT – aflat în proprietatea STB SA) recunosc toate biletele și abonamentele integrate în sistem, inclusiv cele valabile pe metrou, iar începând cu data de 17 februarie 2022 și cele valabile calea ferată, pentru ruta „Gara de Nord – București” – „Aeroport Henri Coandă – Otopeni”.

Cardurile de călătorie sunt suporturi electronice pe care puteți încărca diverse titluri de transport, în funcție de opțiunile dumneavoastră. Acestea sunt de două tipuri: cardul ACTIV și cardul MULTIPLU.

Cardul ACTIV nominal este cel mai des utilizat tip de card de călătorie, datorită posibilităților de încărcare și reîncărcare a unei palete diversificate de titluri de transport, la prețuri avantajoase. Îl primiți gratuit la prima achiziționare, pe baza actului de identitate, numai de la Centrele de Emitere și Reîncărcare Carduri din rețeaua de distribuție a operatorului Societatea de Transport București STB SA.

În situația în care nu sunteți de acord cu înregistrarea datelor dumneavoastră, la toate unitățile de vânzare găsiți varianta nenominală a cardului ACTIV. În acest caz, puteți consulta oferta tarifară aici.

Totodată, dacă folosiți ocazional serviciul de transport public, puteți opta pentru achiziționarea unui card MULTIPLU, încărcat cu număr limitat de călătorii.

Rețeaua urbană include toate liniile de tramvai, troleibuz și autobuz (de zi și de noapte), cu următoarele indicative:

 • între 1 – 55: pentru liniile de tramvai

 • între 61 – 97: pentru liniile de troleibuz

 • între 100 și 488: pentru liniile de autobuz

 • N1, N10 și între N122 – N119: pentru liniile de autobuz de noapte

Dacă alegeți să achitați serviciul de transport public „per călătorie de 90 de minute”, aveți la dispoziție titlul de transport „Portofel electronic”, adică un credit de maximum 50 lei, din care se extrage contravaloarea călătoriei la fiecare validare a cardului. Puteți folosi acest credit pentru a plăti călătoriile cu vehiculele de zi și de noapte.

Dacă preferați să folosiți titlul de transport „Abonament lunar”, acesta vă oferă posibilitatea efectuării unui număr nelimitat de călătorii și transbordări în rețeaua de transport public de suprafață, la orice oră, pe durata unei luni calendaristice.

De asemenea, în oferta tarifară găsiți și alte tipuri de abonamente. Pentru a alege varianta optimă pentru deplasările dumneavoastră, vă rugăm să consultați lista aici.

Centrele de Emitere și Reîncărcare Carduri sunt unități de vânzare cu echipamente electronice online, oferind posibilitatea emiterii tuturor tipurilor de carduri de călătorie, precum și a tuturor categoriilor de titluri de transport.

Centrele de Reîncărcare Carduri sunt unități de vânzare unde echipamentele electronice sunt offline. Aici pot fi emise, încărcate și reîncărcate cardurile ACTIV nenominale, pot fi reîncărcate cardurile ACTIV nominale și pot fi emise carduri MULTIPLU și STB-METROREX.

Automatele de vânzare titluri de transport sunt aparate online, care permit încărcarea/reîncărcarea cardurilor ACTIV cu orice titlu de transport la preț întreg, și eliberează carduri MULTIPLU și carduri comune STB-METROREX.

Metoda alternativă de plată a călătoriilor este cea prin SMS. Dacă optați pentru acest instrument de plată, înainte de a urca în vehiculul de transport public trebuie să vă asigurați că ați primit codul de confirmare și, totodată, că acumulatorul telefonului este încărcat suficient pentru a fi activ până la sfârșitul călătoriei.

Pentru a face față provocărilor generate de complexitatea rețelei de transport public, puteți planifica și folosi aplicația mobilă InfoTB (pentru Android OS) (pentru iOS), care vă ajută la planificarea traseului dorit și vă indică, în timp real, poziția vehiculelor în traseu, optimizând, astfel, timpul pe care îl alocați călătoriei.

Este contraindicat să murdăriți sau să deteriorați refugiile de tramvai sau porțiunile de trotuar pe care sunt poziționate stațiile.

Când traversați spre/ dinspre stația de tramvai, este foarte important să o faceți numai prin locurile marcate și cu respectarea regulilor de circulație. Gardurile montate în dreptul refugiilor vă oferă protecție. Nu le ignorați!

Tot la traversare, este bine să aveți în vedere că, din cauza traficului general aglomerat, pe calea de rulare a tramvaielor circulă deseori vehicule în regim de urgență (ambulanțe, pompieri, poliție) și chiar autobuze.

Pentru crearea unor condiții civilizate de călătorie, vă recomandăm să țineți cont de câteva aspecte importante:

 • să respectați normele actuale privind transportul în comun

 • să călătoriți numai cu titlu de transport valabil

 • să respectați munca angajaților operatorilor de transport

 • să aveți un comportament adecvat, astfel încât să nu îi deranjați pe ceilalți călători

 • să nu murdăriți/deteriorați interiorul sau exteriorul vehiculului

 • să nu scoateți diferite obiecte pe fereastră

 • să solicitați sprijinul apelând la numărul 021.112 când întâlniți acte de vandalism sau infracțiuni

 • să predați conducătorului de vehicul obiectele găsite în mijlocul de transport, pentru a veni în sprijinul celor care le-au pierdut.

Urcarea în mijlocul de transport (și coborârea) se face numai în stații. Nu-i solicitați conducătorului de vehicul să facă o excepție.

Nu discutați cu conducătorul de vehicul, mai ales în timpul mersului.

Pentru siguranța dumneavoastră, în unele vehicule sunt montate și funcționează camere de supraveghere, iar existența lor este marcată corespunzător cu afișe la vedere.

Dacă doriți să transportați animale de companie, pe cele de dimensiuni mici trebuie să le țineți în brațe sau în cuști/genți adecvate, iar câinilor mari trebuie să le puneți botniță și să îi țineți în lesă.

Controlorii sunt abilitați să verifice titlurile de transport și să aplice sancțiuni celor care nu achită călătoria. La un eventual control, este obligatoriu să le acordați respect, oricare ar fi situația în care v-ați afla.

Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/ autorizat beneficiază de gratuitate, în condiţiile legii, la serviciile publice de transport public local de călători, în regiunea București – Ilfov.

Pensionarii cu domiciliul stabil în București beneficiază de călătorii gratuite cu toate vehiculele de suprafață.

Găsiți aici mai multe detalii despre Regulamentul de transport public de călători.