Turiștii și navetiștii din regiunea București-Ilfov vor putea utiliza un singur card de transport pentru călătoria cu transportul de suprafață, cu metroul, dar și cu trenul metropolitan. Printr-un parteneriat cu Ministerul Transporturilor, CFR Călători, Transferoviar, STB SA și Metrorex SA, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) introduce, pentru prima dată, o nouă facilitate pentru călători: utilizarea pe liniile de tren metropolitan a unui abonament comun, valabil atât pe ruta de tren Gara de Nord – Aeroport Otopeni, cât și pe metroul bucureștean și transportul de suprafață.

Astfel, începând cu data de 17 februarie 2022, un turist sosit pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” (Otopeni) va putea ajunge cu acest card la Gara de Nord din București, iar de aici va putea utiliza atât Metroul, cât și mijloacele de transport de suprafață în întreaga regiune București-Ilfov. La rândul lor, cei care locuiesc, de exemplu, în localitatea Mogoșoaia dar lucrează în Capitală, sau bucureștenii care desfășoară activități în localități din județul Ilfov pot utiliza aceste abonamente valabile atât pe trenul metropolitan, cât și pe liniile de transport de suprafață, dar și pe liniile de metrou.

Călătorii vor avea la dispoziție cinci tipuri de abonament integrat pe toate cele trei rețele de transport, și anume:

– Cardul de călătorie Turist – abonament valabil 24 de ore, la prețul de 20 de lei;

– Cardul de călătorie Turist – abonament valabil 72 de ore, la prețul de 40 de lei;

– Abonament metropolitan integrat – valabil 1 lună, la prețul de 210 lei;

– Abonament metropolitan integrat – valabil 6 luni, la prețul de 1.100 de lei

– Abonament metropolitan integrat – valabil 12 luni, la prețul de 2.000 de lei.

Abonamentele integrate de 24 și 72 de ore pot fi încărcate pe cardurile deja existente emise de STB SA și Metrorex, dar se vor găsi și pe carduri preîncărcate la toate centrele operatorului STB SA, la casele de bilete ale Metrorex SA, precum și la punctele de vânzare ale CFR SA și Transferoviar. Celelalte abonamente – de 1 lună, 6 luni și 1 an – vor putea fi cumpărate sau reîncărcate pe carduri doar la casele de bilete ale STB SA sau Metrorex.

La aceste tipuri de abonament complet integrate se adaugă variantele de abonament de 1, 6 sau 12 luni pentru cei care vor folosi doar trenul și transportul de suprafață, precum și cele valabile doar pentru tren și metrou.

Prin includerea în planul tarifar a acestui tip de abonament, integrat și cu trenul metropolitan, TPBI continuă proiectele de îmbunătățire și diversificare a serviciului de transport public de călători.

Integrarea tarifară a transportului în comun urban cu cel feroviar metropolitan este un proiect-pilot în care abonamentele integrate vor putea fi utilizate într-o primă fază numai pentru ruta care leagă Aeroportul Internațional Otopeni „Henri Coandă” de Gara de Nord (inclusiv de la stațiile Mogoșoaia și Otopeni). TPBI, împreună cu instituțiile partenere, intenționează ca, ulterior, acest tip de abonament să fie extins și pe viitoarele linii de transport feroviar metropolitan, linii aflate acum în faza de proiect.