Începând cu data de 1 mai 2023, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) îmbunătățește deplasarea călătorilor din zona de nord-vest a Capitalei, sporind cu până la 66% capacitatea de transport pe liniile de tramvai 24 și 45 și înjumătățind timpul de așteptare în stații.

Ca urmare, începând de luni, călătorii din zonele Gara de Nord, Bulevardul Ion Mihalache, Șoseaua Chitilei, Bucureștii Noi și Cartierul Dămăroaia vor beneficia de condiții de transport în comun mai bune în deplasările lor către punctele de interes.

Astfel, capacitatea de transport a liniei 24 va crește cu 40% în zilele lucrătoare și cu aproximativ 66% în cele din weekend și sărbători legale, iar cea de pe linia 45 – cu 40% în zilele lucrătoare și cu 25% celelalte zile.

Și intervalul de succedare dintre tramvaie va fi redus semnificativ: în zilele de lucru, pe linia 24, timpul de așteptare în stații va fi de 12-13 minute la orele de vârf (față de 17-18 minute, până acum) și 14-15 minute în restul zilei (față de 21-22 de minute, anterior). În weekend și de sărbătorile legale, intervalul de succedare va fi de 16-18 minute pe tot parcursul zilei, față de 28 de minute până acum.

La rândul lor, tramvaiele liniei 45 se vor succeda la un interval de 10-12 minute la orele de vârf, în zilele lucrătoare (față de 14-16 minute, până acum) și de 11-13 minute (față de 18 minute, anterior) în restul zilei. În weekend (și sărbători legale), timpul de așteptare în stații va fi de 14-16 minute pe tot parcursul zilei, față de 18 minute, până acum.

Tramvaiul este un mijloc de transport nepoluant și fiecare astfel de vehicul oferă o capacitate sporită în comparație cu cea a unui autobuz sau troleibuz.

TPBI monitorizează permanent activitatea operatorilor de transport la nivelul întregii regiuni București-Ilfov și, în funcție de resursele existente, optimizează liniile de transport public, corelând cererea și capacitatea operatorilor.