Data de 24 Ianuarie 1859 rămâne o zi importantă pentru istoria românilor. Ne aducem aminte mereu cu mândrie de evenimentul important din trecutul poporului nostru, anume unirea celor două principate sub un singur domnitor și crearea bazelor în acest fel a unui stat român modern.

Nu întâmplător STB SA a decis să își deschidă porțile către public chiar de Ziua Unirii. Cu mic, cu mare, un număr impresionant de curioși, pasionați, copii, părinți, bunici sau pur și simplu trecători pe stradă, au ales să petreacă o parte din zi la Depoul Dudești din Capitală.

Și nu au regretat sub nicio formă: publicul a putut admira cele mai noi mijloace de transport din flota STB SA, achiziționate în ultimele luni de către Primăria Municipiului Bucureşti, prin fonduri europene nerambursabile: tramvaiul Astra Imperio Metropolitan, fabricat în România, la uzinele Astra Arad, troleibuzul Solaris Trollino 12M, dar și un autobuz 100% electric – ZTE Granton 12 m.

Primele troleibuze – din lotul de 100 de vehicule comandate – au sosit recent  în Capitala României și sunt în curs de efectuare a probelor pe traseu, iar personalul care le va conduce este în curs de specializare. Cât de curând le vom putea vedea circulând prin oraș.

Pentru ca lecția de istorie să fie completă, cei mici au putut vedea cu ochii lor „trecutul” în halele Depoului Dudești: o parte dintre vechile tramvaie al STB SA, care au circulat în perioada interbelică sau în anii ’50 – ’80. Dintre acestea amintim: modelul Siemmering – 1911, Thomson – 1927, Thomson-Houston V09 – 1934, tramvaiul V56 –  fabricat la (Uzina de Reparații) Atelierele Centrale, după model Thomson, dar și modelul EP/ V3A (1956) – model optimizat în Atelierele Centrale, în colaborare cu Electroputere Craiova.

Claxoanele acționate cu bucurie de cei mici au răsunat peste incinta Depoului Dudești, fotografiile au rămas ca amintiri, iar istoria transportului comun din regiunea Bucureşti și Ilfov continuă să fie scrisă în fiecare zi de către noi toți: atât de călători, cât și de angajații sistemului regional de transport public, care fac eforturi în fiecare zi pentru ca fiecare să ajungă la destinație în deplină siguranță.