Bucureștiul este una dintre cele aproximativ 2900 de localități din peste 50 de țări care participă la „Săptămâna europeană a mobilității” (16-22 septembrie 2021). Capitala României s-a înscris în această campanie cu două proiecte:
– Ziua porților deschise – duminică, 19 septembrie, la Depoul Dudești. În intervalul orar 11.00-14.00, porțile depoului vor fi deschise publicului larg și vor putea fi vizitate diferite incinte ale acestei unități de exploatare. Aici, atât copiii, cât și tinerii și chiar bunicii vor putea admira, printre altele, tramvaie de epocă, din diferite perioade ale evoluției companiei bucureștene de transport în comun. Cei care doresc să participe la eveniment se pot înscrie sâmbătă, 18.09.2021, până la ora 20.00, la numărul de telefon 0770.894.944.
Tot în cadrul proiectului Ziua porților deschise, pasionații de transport public vor putea vizita, duminică, 19 septembrie, între orele 13.00-16.00, și Expoziția Muzeală STB situată pe Strada Trapezului, unde sunt expuse piese și componente ale diferitelor tipuri de vagoane sau remorci, material rulant, bilete de călătorie din trecut, machete ale vehiculelor de transport public din diferite perioade, uniforme pe care le purtau în trecut conducătorii de vehicule și multe alte exponate rare.
– Prezentare online a proiectului Trenului Metropolitan București-Ilfov și sesiune de Q&A – miercuri, 22 septembrie. Coordonatorul proiectului, Ștefan Roșeanu (consilier TPBI), va prezenta evoluția proiectului „Tren metropolitan București – Ilfov”, o inițiativă multi-disciplinară, care presupune colaborare din partea mai multor instituții. În cadrul prezentării, veți putea afla ce presupune demararea unui astfel de proiect, care sunt investițiile necesare, ce s-a realizat până acum și care sunt pașii următori.
Prezentarea online va avea loc miercuri, 22 septembrie, între orele 11.00-13.00, iar în cadrul conferinței se va desășura și o sesiune de întrebări și răspunsuri pentru publicul interesat. Cei care doresc să se înscrie o pot face accesând link-ul: https://tpbi.ro/tren-metropolitan/.
La finalizarea proiectului, Bucureștiul se va putea număra printre orașele care asigură preluarea navetiștilor din suburbii cu serviciul de transport pe calea ferată. Zonele urbane și orașele inteligente vor fi primele centre ale inovării în domeniul mobilității. Trecerea la tehnologii de transport fără emisii de dioxid de carbon și reducerea poluării atmosferice, a poluării fonice și a accidentelor, toate acestea vor conduce la îmbunătățiri semnificative ale calității vieții în mediul urban.
Evenimentele sunt organizate de Primăria Municipiului București, în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) și cu Societatea de Transport București – STB SA.
„Săptămâna europeană a mobilității” reprezintă o iniţiativă a Comisiei Europene, prin care, în aceeași perioadă, în fiecare an, se încearcă găsirea de soluţii inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană. Bazându-se pe succesul „Zilei internaţionale fără maşini”, iniţiată în Franţa în anul 1998 şi marcată anual în ziua de 22 septembrie, „Săptămâna europeană a mobilităţii” a fost lansată la 19 aprilie 2002, la Bruxelles, fiind, în prezent, susţinută de Direcţia Generală Mobilitate şi Transport a Comisiei Europene. Evenimentele desfăşurate în cadrul acestei campanii au scopul de a-i determina pe cetăţeni să încerce şi alte mijloace de transport şi să încurajeze promovarea dezvoltării unui transport urban durabil.
Tema pentru „Săptămâna europeană a mobilității” din anul 2021 este „Siguranță și sănătate prin mobilitate durabilă”. Tema aleasă în acest an dorește să aducă un tribut dificultăților cu care s-au confruntat atât statele europene, cât și cele din întreaga lume – în timpul pandemiei de COVID19. De asemenea, reflectă și oportunitățile de schimbare care rezultă din această criză sanitară fără precedent.