Primăria Municipiului București (PMB), Consiliul Județean Ilfov (CJI), Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) au pregătit plimbări cu bicicleta, jocuri, suveniruri și multe alte surprize celor care vor participa în weekendul 16-17.09.2023 la acțiunile organizate în Parcul Regele Mihai I și la Palatul Mogoșoaia.

TPBI și partenerii săi participă la ediția din 2023 a evenimentului „Săptămâna Europeană a Mobilității”, care are loc în perioada 16-23 septembrie, tema din acest an fiind „Save Energy” (Salvează Energia).

Expoziția Green Expo

Organizată la intrarea în Parcul Regele Mihai I în zilele de 16 și 17 septembrie 2023 (orele 10.00-18.00), Expoziția Green Expo va prezenta mai multe soluții de mobilitate sustenabilă. Aici vor fi expuse trotinete, biciclete, standuri expoziționale, iar pe un ecran vor fi difuzate informații importante pentru utilizatorii transportului public.

TPBI le-a pregătit mai multe surprize participanților la Green Expo. La intrarea în Parcul Regele Mihai I vor fi expuse un autobuz electric BMC și un troleibuz Solaris cu autonomie, cei prezenți având ocazia să admire – în premieră – câte un exemplar din noile vehicule care vor circula pe străzile Capitalei în anul 2024! Tot aici, vor mai fi amplasate vehicule ale Brigăzii Rutiere de Poliție și ale Jandarmeriei.

O altă acțiune va fi organizată tot în Parcul Regele Mihai I, sâmbătă, 16.09.2023, între orele 11.00-16.00 și duminică, 17.09.2023, între orele 11.00-14.00 de partenerul TPBI, Green Revolution – I’Velo, și va avea ca scop încurajarea utilizării bicicletelor ca mijloc de deplasare ecologic. Participanții vor putea închiria – gratuit – o bicicletă din zona Green Expo, vor parcurge un traseu închis recomandat, apoi vor reveni la Green Expo, unde vor primi o recompensă, constând în suveniruri.

Go-Green

Tot în weekendul 16-17 septembrie, TPBI va reînființa temporar cele patru trasee care s-au bucurat de succes anul trecut, tot în perioada Săptămânii Europene a Mobilității: liniile 700, 701, 702 și 703. Acestea vor funcționa între orele 10.00-18.00, cu plecare din Piața Charles de Gaulle și vor avea puncte de oprire în zonele în care se află principalele atracții ale Capitalei și Județului Ilfov (mănăstiri, parcuri și zone de agrement).

Green for Kids

Sâmbătă, 16.09.2023, între orele 11.00-15.00, TPBI, în parteneriat cu CJI și cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, va organiza în Parcul Mogoșoaia evenimentul Green for Kids. În cadrul acestei acțiuni, trupe de teatru stradal vor prezenta o piesă captivantă și interactivă pentru copii, „Verde de poveste”, care are ca temă principală importanța economisirii energiei și alegerea modalităților de transport sustenabile. Totodată, va funcționa un Atelier de desene pe tema „Save Energy”, iar copiii vor avea ocazia să își exprime creativitatea, propunând diverse moduri de a economisi energia în viața de zi cu zi. Lucrările vor fi expuse într-o zonă special amenajată a parcului, spre aprecierea tuturor vizitatorilor. În plus, ele vor fi difuzate și în mediul online.

De asemenea, în Parcul Mogoșoaia va fi amplasat și un spațiu special dedicat animalelor de companie fără stăpân, amenajat în colaborare cu Biroul Protecția Animalelor din Județul Ilfov. Acțiunea Adopția Animalelor – Save Energy And Pets are ca scop creșterea responsabilă a animalelor de companie și prevenirea abandonului acestora.

Săptămâna europeană a mobilității” reprezintă o inițiativă a Comisiei Europene, prin care, în fiecare an, între 16 și 22 septembrie, se încearcă găsirea de soluții inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană.