Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) le-a pregătit mai multe premii și surprize utilizatorilor transportului public din regiune, cu ocazia evenimentului „Săptămâna Europeană a Mobilității”, care are loc în perioada 16-22 septembrie 2022, tema din acest an fiind „Better Connections”.

Municipiul București participă la inițiativa anuală organizată de Comisia Europeană atât prin proiecte ale Primăriei Capitalei, cât și ale TPBI.

Mobility Expo

În weekendul 17-18 septembrie (orele 10.00-18.00), la intrarea din Piața Charles de Gaulle a Parcului Regele Mihai I, TPBI va organiza „Mobility Expo” – un eveniment care informează publicul despre proiectele de mobilitate inițiate și aflate în curs de dezvoltare la nivelul Regiunii București – Ilfov. La expoziție, atât cei mici cât și adulții vor putea admira produsele și serviciile oferite de diverși actori de pe scena regională a transportului public, inclusiv cel alternativ.

Tinerii și copiii vor fi cu siguranță atrași de vehiculele, echipamentele și efectivele de câini și de cai ale Jandameriei Române, care vor fi prezentate în cadrul evenimentului „Mobility Expo”. Astfel, cei mici vor avea ocazia să îmbrace vestele, să probeze căștile, scuturile și celelalte echipamente folosite în misiuni, să cerceteze vehiculele și să pornească semnalele acustice și vizuale, dar și să admire câteva exemplare din efectivele de câini și cai din dotarea Jandarmeriei.

Polițiștii din cadrul Brigăzii Rutiere le vor explica copiilor și tinerilor cum să circule corect pe drumurile publice și să evite astfel accidentele. În acest sens, într-un autobuz din dotarea brigăzii, vor fi prezentate diverse situații și imagini și vor rula filme de scurt metraj cu un conținut educativ. În plus, vizitatorii vor putea admira în detaliu motocicletele folosite de polițiști în diverse acțiuni.

Green Line

Sâmbătă, 17 septembrie, și duminică, 18 septembrie, între orele 10.00-18.00, TPBI va înființa trasee speciale de autobuz, denumite „Green Line”, care vor avea stații în principalele puncte de interes din Capitală și în zonele adiacente parcurilor, dar și în diferite puncte cu atracții turistice din Județul Ilfov: Palatul Mogoșoaia, Muzeul Atelier din Piscu, Mănăstirea Cernica, Mănăstirea Pasărea, Mănăstirea Vlad Țepeș. Autobuzele vor purta inscripția „Green Line” și vor circula pe următoarele trasee:

  • Linia 700: Parcul Regele Mihai I – Parcul Izvor – Parcul Tineretului – Parcul Alexandru Ioan Cuza – Parcul Tei – Parcul Regele Mihai I, cu opriri în stațiile Piața Drumul Taberei, Pod Izvor, Colegiul Național Gheorghe Șincai (Parcul Tineretului), Șoseaua Câmpia Libertății, Bd. Lacul Tei, Parcul Regele Mihai I;
  • Linia 701: Parcul Regele Mihai I – Parcul Mogoșoaia – Palatul Brâncovenesc – Parcul Regele Mihai I, cu opriri în stațiile Parcul Mogoșoaia, Palatul Brâncovenesc, Parcul Regele Mihai I;
  • Linia 702 – Parcul Regele Mihai I  – Therme – Mănăstirea Vlad Tepeș – Muzeul Atelier Școala de la Piscu – Mănăstirea Vlad Tepeș – Parcul Regele Mihai I, cu opriri în stațiile Therme București, Primăria Balotești (ambele sensuri), Mânăstirea Părinților Carmelitani Desculți (ambele sensuri), Snagov Centru (ambele sensuri), Biserica Gruiu (ambele sensuri), Mânăstirea Vlad Țepeș (ambele sensuri), Fermei (ambele sensuri), Piscu Muzeu Atelier (ambele sensuri), Parcul Regele Mihai I;
  • Linia 703 – Parcul Regele Mihai I – Mănăstirea Pasărea – Mănăstirea Cernica – Parcul Regele Mihai I, cu opriri în stațiile Gheața, Moara Domnească Centru, Găneasa, Mânăstirea Pasărea, Ștrandului (ambele sensuri), Mânăstirea Cernica, Bucur Obor, Parcul Regele Mihai I.

Concursuri

„TPBI GO!” –  În perioada „Săptămânii Europene a Mobilității” (16-22 septembrie), TPBI va lansa mai multe concursuri, printre care „TPBI GO!”. Acesta se va desfășura în perioada 17-18 septembrie și urmărește încurajarea publicului, în special a tinerilor, să utilizeze transportul public și cel alternativ, nepoluant. Câștigătorii concursului vor fi desemnați prin tragere la sorți și vor primi abonamente de călătorie cu mijloacele de transport în comun și trotinete. Pentru înscriere în concurs, ei vor trebui să scaneze un cod QR care va fi afișat în vehiculele de pe liniile „Green Line”. Cei care vor scana toate cele patru coduri de pe cele patru linii vor avea mai multe șanse de câștig.

„Fotografii – Transportul public din București și Ilfov” – O altă surpriză pregătită de TPBI este concursul pentru pasionații de fotografie și transport public și alternativ, „Fotografii – Transportul public din București și Ilfov” care se va desfășura pe tot parcursul campaniei „Săptămâna Europeană a Mobilității” (16-22 septembrie). Cele mai bune poze vor fi utilizate în viitoarele campanii de promovare a transportului public realizate de TPBI, iar câștigătorii concursului vor primi calendare de perete care conțin fotografiile trimise de ei pentru concurs.

„Quiz – Transportul public din București și Ilfov” – Nu în ultimul rând, TPBI a pregătit și un concurs online cu premii „Quiz – Transportul public din București și Ilfov”, care se va desfășura pe site-ul propriu www.tpbi.ro, iar cei care vor răspunde corect vor fi primi vase izolate termic pentru băuturi calde sau reci (tip termos), stick-uri de memorie și baterii externe pentru telefoanele mobile.

Ziua Porților deschise

O altă acțiune oferită de TPBI în cadrul „Săptămânii Europene a Mobilității” este „Ziua Porților Deschise”, care va avea loc în ziua de 17 septembrie 2022, între orele 09.00 și 15.00. În această perioadă, publicul va avea acces în depoul de tramvaie Dudești al STB SA și la Muzeul STB.

La Depoul Dudești, publicul va putea vizita unitatea de exploatare și va putea afla modul de funcționare a diferitelor subansamble ale tramvaielor. Participanții la eveniment vor putea admira diferite modele de tramvaie de epocă și vor efectua un tur al depoului cu unul dintre aceste vagoane.

Tot în ziua 17 septembrie, între orele 9.00-15.00, Muzeul STB va fi deschis pentru cei care doresc parcurgerea unei scurte incursiuni în istoria transportului în comun din București și în activitatea lucrătorilor din transportul public.

Plimbare cu tramvaiul de epocă

Duminică, 18 septembrie, între orele 09.00 și 14.00, pasionații tramvaielor se vor putea plimba cu un model de epocă pe traseul: Depoul Dudești – Piața Hurmuzachi – Bucur Obor – Depoul Victoria – Lizeanu – Piața Sf. Gheorghe și retur.

Pe traseele speciale „Green Line”, cât și la plimbarea cu tramvaiul de epocă, sunt valabile toate titlurile de călătorie din oferta tarifară a TPBI.

Săptămâna europeană a mobilității” reprezintă o inițiativă a Comisiei Europene, prin care, în aceeași perioadă, în fiecare an, se încearcă găsirea de soluții inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană. Bazându-se pe succesul „Zilei internaționale fără mașini”, inițiată în Franța în anul 1998 și marcată anual în ziua de 22 septembrie, „Săptămâna europeană a mobilității” a fost lansată la 19 aprilie 2002, la Bruxelles, fiind în prezent susținută de Direcția Generală Mobilitate și Transport a Comisiei Europene. Evenimentele desfășurate în cadrul acestei campanii au scopul de a-i încuraja pe cetățenii europeni să încerce și alte mijloace de transport decât cele personale și să promoveze dezvoltarea unui transport urban durabil.