Cu proiectul Tren metropolitan, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) a obținut locul al doilea (secțiunea Administrație) la concursul organizat de Camera de Comerț Româno-Germană (AHK România).
AHK România a organizat recent ediția a noua a evenimentului Cities of Tomorrow, unde a participat și TPBI, prin domnul consilier – Manager de proiect Tren Metropolitan Bucuresti – Ilfov, Ștefan Roșeanu.
Prezentăm în continuare concluziile acestui eveniment:
Cities of Tomorrow #9: Green Cities
”Dacă vă uitaţi la populaţie, veţi vedea că există mai mulţi copii şi mai mulţi bunici decât cei care merg cu maşina de la serviciu până acasă. Dacă ţineţi cont de acest aspect, nu va mai reprezenta o problemă să optaţi pentru dezvoltarea unui oraş verde, ecologic, în următorii în 20 de ani” Ullrich Sierau, consultant independent și fost primar al orașului Dortmund.
“Această ediție a demonstrat încă o dată importanța majoră a reunirii la aceeași masă a tuturor actorilor pentru a face schimb de informații, de experiențe personale și de lecții învățate. Mediul de afaceri, administrația publică și reprezentanții societății civile sunt parte integrantă a oricărui proiect și a dezvoltării unui oraș și ar trebui să aibă cu toții același scop – ascultarea și implicarea cetățenilor și a comunităților.” Sebastian Metz, General Manager & Board Member AHK Romania
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat în perioada 13-16 septembrie 2021 cea de-a noua ediție a conferinței Cities of Tomorrow în format hibrid. Evenimentul a reunit peste 250 de participanți din întreaga țară, dar și din străinătate, printre care arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai mediului de afaceri și numeroși reprezentanți ai sectorului public, confirmând încă o dată că evenimentul are o abordare internațională, dedicată importanței dezvoltării urbane și regionale. Tema centrală din acest an a fost “Orașe verzi”.
Evenimentul principal a fost deschis de directorul general și președintele AHK România, Sebastian Metz și Andreas Lier, de Nicușor Dan, Primarul General al Municipiului București, precum și de E.S. Adriana Stănescu, Ambasadorul României în Republica Federală Germania și Christian Plate, Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei Republicii Federale Germania la București.
Tema centrală a evenimentului principal din 16 septembrie a fost importanța dialogului dintre orașe, specialiști și participarea comunității în proiectele de dezvoltare urbană ecologică. Astfel, primul dialog a reunit doi primari de sector din București, Radu Mihaiu (Sectorul 2) și Ciprian Ciucu (Sectorul 6) și Ullrich Sierau, fost primar al orașului Dortmund. Dialogul s-a axat pe parcuri, spații verzi și pe recuperarea zonelor din oraș pentru pietoni și activități de agrement. Cei doi primari de sector din București au subliniat proiectele lor în curs sau planificate de revitalizare a parcurilor și piețelor, cum ar fi Lacul Morii sau Strada Liniei, în sectorul 6. În sectorul 2, Parcul Sticlăriei este în curs de curățenie profundă și urmează a fi redat locuitorilor cartierului. În plus, Primăria a demarat o colaborare cu Ordinul Arhitecților pentru a dezvolta patru zone urbane degradate care au nevoie de revitalizare. Reprezentanții OAR vor propune proiecte bazate pe dorințele populației. Ullrich Sierau a arătat cum Dortmund a trecut printr-o transformare îndelungată, de peste 20 de ani, de la un oraș al industriei grele la unul care pune pe primul loc pietonii și calitatea vieții cetățenilor săi. Discuția a fost moderată de Irina Meliță, arhitect și vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România filiala București. După aceea, în al doilea panel dedicat orașelor verzi, arh. Eugen Pănescu, primarul orașului Reșița, Ioan Popa, Elena Lucaci, președinte fondator al Asociației “Părinți de Cireșari” și Andreas Kipar, renumit arhitect, urbanist și peisagist internațional, au intrat în dialog privind abordarea corectă a marilor proiecte de ecologizare urbană și implicarea tuturor părților interesate. Dialogul a fost moderat de Dorothee Hasnaș, arhitect și manager cultural cu experiență.
Înainte de această ediție, AHK România organizat un concurs de proiecte pentru administrația publică, mediul de afaceri și societatea civilă. Proiectele vizate au fost cele care se referă la soluții verzi și la inițiative care îmbunătățesc calitatea vieții cetățenilor.
Cu ajutorul unui juriu specializat, cu o experiență vastă, au fost aleși 9 finaliști. Prin urmare, cei 9 participanți au beneficiat de o atenție specială în cadrul sesiunii de pitching, unde au avut ocazia de a-și prezenta proiectele: categoria administrație publică: Buzău (“Buzău Green City”), ADI pentru Transport Public București-Ilfov (Tren urban și metropolitan București – Ilfov”), Sectorul 6 al Municipiului București (“Unități de învățământ nZEB și măsuri de reabilitare profundă”); categoria mediu de afaceri: Banca Comercială Română (“BCR Smart Transport Solution”), Life is Hard (“City Health Smart City Platform”), Urban Cultor (“Food for the Earth”); categoria societate civilă: EFdeN (“Dezvoltarea de prototipuri de case solare în scop educațional și de cercetare”), Fundația Comunitară Mureș (“Pedalează pentru o cauză bună”), Centrul de cercetare, inovare și promovare a lemnului SILVANIA (“Sistem standard de management al amprentei de carbon”).
Câștigătorii categoriei administrație publică: Primăria Municipiului Buzău; mediu de afaceri: Banca Comercială Română; societate civilă: EFdeN (decizie unanimă). Pe locul doi s-au clasat: administrație publică: ADI pentru Transport Public București – Ilfov cu proiectul trenului metropolitan București-Ilfov; mediul de afaceri: Urban Cultor – Food for the Earth.
Primele trei zile de conferință au fost dedicate găsirii de soluții concrete în legătură cu 9 subiecte de mare importanță pentru dezvoltarea regională: eficiența energetică și management energetic, finanțare și fonduri UE, mobilitate, guvernanța digitală a orașelor, dreptul construcțiilor, reconversie și revitalizare, economie circulară, turism, lifestyle și cultură, siguranța orașului. Fiecare dintre aceste subiecte a fost discutat separat în cadrul dezbaterilor de la mesele rotunde, unde participanții au avut ocazia să se implice activ și să contribuie cu contribuții la subiectul ales. Cele mai bune soluții au fost votate de participanții la conferință, iar membrii mesei rotunde câștigătoare au fost premiați în cadrul ceremoniei de premiere a evenimentului.
Masa rotundă Mobilitate, moderată de Ștefan Roșeanu, manager de proiect Tren Metropolitan București-Ilfov la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov, Ciprian Nicolae, Manager Sisteme de Plăți la BCR și Ronaldo Valentim de la BABLE, a câștigat titlul pentru cele mai bune soluții identificate pentru o mobilitate inteligentă pentru orașe verzi. Masa rotundă a gravitat în jurul transportului ecologic și încurajarea alternativelor la vehiculele personale poluante, cum ar fi trenul metropolitan București-Ilfov, implementat în prezent de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov. Moderatorii de la BCR și BABLE au completat discuția cu activitățile și soluțiile lor pentru o mobilitate inteligentă, prietenoasă și ecologică.
La fel ca în anii precedenți, concluziile și soluțiile celor nouă mese rotunde vor fi sintetizate în broșura de follow-up a evenimentului, iar Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, împreună cu partenerii săi din sectorul public și privat, se vor concentra pe implementarea acestora. Mai multe detalii aici: www.citiesoftomorrow.ro.
Ediția din acest an a Cities of Tomorrow, organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, a confirmat încă o dată că evenimentul a devenit o platformă importantă de interacțiune între mediul public și cel privat, oferind posibilitatea de a face schimb de informații, idei, experiențe și contacte valoroase. Dorim să mulțumim celor peste 250 de participanți pentru implicare, sponsorilor noștri (Banca Comercială Română, FEPRA, SAP, BABLE, Robert Bosch, E.ON România, BASF, Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor, Parcul Industrial Siret, Siemens Energy), precum și partenerilor noștri pentru sprijinul acordat. Mulțumim de asemenea Hostpot Workhub pentru găzduirea evenimentului principal în studioul lor.
Prima parte a evenimentului principal a fost înregistrată și poate fi urmărită pe pagina noastră oficială de Facebook AHK România: https://fb.watch/841s49r532/
Următoarea ediție a evenimentului, Cities of Tomorrow #10, va avea loc în martie 2022.
Despre Camera de Comerț și Industrie Româno – Germană (AHK România)
Camera de Comerț și Industrie Româno – Germană (AHK România) este reprezentanța oficială a economiei germane din România. Înființată în septembrie 2002, AHK România numără în prezent circa 600 de firme membre și este cea mai mare cameră de comerț bilaterală din România. AHK România este actorul principal în cadrul relațiilor economice româno-germane şi promovează de peste zece ani cu succes relațiile economice dintre cele două țări. Prin serviciile pe care le oferă și evenimentele pe care le organizează, AHK România susține firmele germane la intrarea lor pe piața românească și, în egală măsură, este partener pentru companiile românești interesate de piața germană.