Primarul General, Gabriela Firea s-a aflat marți, 10 septembrie, la școala nr. 195 (Hamburg), sector 3, pentru a verifica implementarea proiectului pilot prin care elevii de la această unitate de învățământ beneficiază de transport cu autobuzul școlar pus la dispoziție de Primăria Capitalei, prin STB. Alături de Primarul General, s-a aflat și primarul sectorului 3, Robert Negoiță.

Primarul General, Gabriela Firea:

„Așa cum am promis, am pus în aplicare proiectul pilot ‘autobuzul școlar’ pentru a veni atât în sprijinul părinților elevilor școlii nr. 195, cât și pentru fluidizarea traficului din zonă, una din cele mai aglomerate din București. Am ales această unitate de învățământ pentru că este cea mai mare din țară, aici învățând aproximativ 2.500 de elevi, dar și pentru că aceasta este poziționată într-o zonă aglomerată, relativ centrală. Ne dorim ca în viitor să asigurăm transportul elevilor la mai multe școli din București, dar această masură va fi luată numai după ce proiectul pilot își va dovedi utilitatea.

STB a pus la dispoziție 11 autobuze Otokar noi, moderne, din gama de 10 m, din cele 400 achiziționate anul trecut de Primăria Capitalei, care vor parcurge 4 trasee și vor fi deservite de 18 șoferi, în două schimburi, precum și de 18 angajați STB care îi vor însoți pe elevi. Costurile lunare ale acestui proiect pilot se ridică la aproximativ 21.000 de euro, sumă care cred că este cheltuită cu folos, mai ales că este vorba despre siguranța copiilor noștri, precum și de reducerea poluării în București.

Programul de circulație a autobuzelor este adaptat conform programului școlar. De asemenea, autobuzele vor avea 46 de stații, pentru toate cele 4 trasee, dintre care 17 sunt stații nou înființate, restul fiind stații STB existente. Atât programul de circulație, cât și traseele de transport sunt afișate pe plăcuțele de informare din stații”.

Măsuri pentru siguranța elevilor

De asemenea, Primarul General, Gabriela Firea, a mai explicat că, deși autobuzele sunt destinate elevilor școlii 195, la solicitarea părinților altor școli din zonă, se va analiza posibilitatea ca și elevii altor unități de învățământ care se află pe traseele autobuzelor să poata beneficia de autobuzele școlare.

Edilul șef a mai declarat că în fiecare dintre aceste autobuze școlare vor fi angajați STB, a căror sarcină va fi aceea de a supraveghea elevii, îmbarcarea/debarcarea elevilor realizându-se doar prin ușa din față a mijlocului de transport, pentru asigurarea unor condiții de siguranță, respectiv prevenirea eventualelor incidente. În fața școlii, atât la îmbarcare cât și la debarcare, se va afla un echipaj al Poliției Locale sector 3, astfel încât să poată coordona/supraveghea intrarea și ieșirea copiilor din școală.

La rândul său, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat: „O felicit și îi mulțumesc doamnei Primar General, Gabriela Firea, pentru această inițiativă, pentru că a ales o școală atât de mare ca aceasta pentru derularea programului pilot, cu atât mai mult cu cât aici, din cauza faptului că sunt atât de mulți elevi, deseori zona este blocată de autoturismele părinților care vin să îi ia sau să îi aducă pe copii. Acum, autobuzele școlare au stație chiar în dreptul școlii, se stie ora exactă când ajung, iar copiii sunt în siguranță. Sper că proiectul va fi un succes și că se va implementa în cât mai multe școli!”

Autobuzele școlare vor parcurge zilnic 530 de km

Pentru fluidizarea traficului și siguranța elevilor, pe Str. Lunca Bradului, dinspre Str. L. Rebreanu către Bd. Nicolae Grigorescu s-a instaurat sens unic de circulație.

Autobuzele parcurg zilnic un număr total de cca. 530 km, iar costul lunar estimat pentru această activitate este de aproximativ 100.000 de lei.

Traseul 1: Școala Gimnazială nr. 195, Str. Lunca Bradului, Bd. Nicolae Grigorescu, Str. Constantin Brâncuși, Str. Baba Novac, Șos. Mihai Bravu, Str. Rodul Pământului, Str. Gheorghe Petrașcu, Str. Câmpia Libertății, Bd. Basarabia, Bd. Nicolae Grigorescu, Str. Liviu Rebreanu, Str. Lunca Bradului, Școala Gimnazială nr. 195.

Traseul 2: Școala Gimnazială nr. 195, Str. Lunca Bradului, Bd. Nicolae Grigorescu, Bd. Basarabia, Bd. 1 Decembrie 1918, Str. Liviu Rebreanu, Str. Lunca Bradului, Școala Gimnazială nr. 195.

Traseul 3: Școala Gimnazială nr. 195, Str. Lunca Bradului, Bd. Nicolae Grigorescu, Str. Liviu Rebreanu, Bd. 1 Decembrie 1918, Str. Trapezului, Str. Prevederii, Bd. Nicolae Grigorescu, Str. Liviu Rebreanu, Str. Lunca Bradului, Școala Gimnazială nr. 195.

Traseul 4: Școala Gimnazială nr. 195, Str. Lunca Bradului, Bd. Nicolae Grigorescu, Bd. Camil Ressu, Str. Fizicienilor, Bd. Energeticienilor, Bd. Râmnicu Sărat, Bd. Râmnicu Vâlcea, Bd. Camil Ressu, Str. Liviu Rebreanu, Str. Lunca Bradului, Școala Gimnazială nr. 195.

Pliant pentru elevi

Prezentare proiect pilot Autobuz Scolar

Școala Gimnazială nr. 195 Trasee cu stații