Continuă procesul de consultare publică pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov actualizat
Vă reamintim că procesul de consultare publică pentru actualizarea PMUD BI este în plină desfășurare.
Pentru a facilita analiza proiectelor, am publicat pe site-ul https://tpbi.ro/pmud/ și tabelul centralizator al acestora.
Observațiile pot fi transmise în continuare la adresa de mail: .
Pentru orice probleme tehnice privind transmiterea observațiilor ne puteți contacta la numărul de telefon 0790.677.754.
Vă mulțumim pentru interesul acordat și vă invităm să participați la dezbaterea publică ce va avea loc pe 11 septembrie 2024, la teatrul de revistă Constantin Tănase, începând cu ora 14:00.
Dezbatere publică finală pentru PMUD BI: 11 septembrie 2024, la Teatrul „Constantin Tănase”
Primăria Municipiului București, în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov, organizează dezbaterea publică finală privind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov actualizat.
Dezbaterea publică finală va avea loc pe 11 septembrie 2024, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, Calea Victoriei, nr. 33, începând cu ora 14:00.
Vă reamintim că până la data de 04 septembrie 2024 primim observațiile dumneavoastră la Raportul final al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov (PMUD BI) la adresa de email .
Documentele aferente PMUD BI se regăsesc pe site-ul TPBI, în secțiunea Mobilitate – PMUD sau accesând direct link-ul https://tpbi.ro/pmud/.
Așteptăm cu interes să ne trimiteți propuneri, implicarea dumneavoastră fiind esențială în finalizarea procesului de actualizare a PMUD BI.
TPBI invită publicul să consulte harta interactivă a proiectelor propuse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov (PMUD BI) actualizat, aflat în consultare publică
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) reamintește că procesul de consultare publică pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov (PMUD BI) este deschis până la data de 04.09.2024.
Invităm cetățenii să consulte harta interactivă care conține proiectele propuse în plan, structurate pe scenarii și teme relevante precum transportul public și deplasările nemotorizate. De asemenea, documentul complet al PMUD BI poate fi accesat la următorul link: https://tpbi.ro/file/2024/08/R11-Raport-PMUD-Bucuresti-Ilfov-Final-1.pdf.
Participarea dumneavoastră este esențială pentru conturarea unui plan care să răspundă nevoilor reale ale comunității noastre.
Accesați linkul https://maps.tpbi.ro/ pentru a explora harta și a ne transmite opiniile dumneavoastră.
Raportul final al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov (PMUD BI), în consultare publică
Avem plăcerea de a vă informa că, în perioada 14.08.2024-04.09.2024, se află publicat pentru consultare publică Raportul final al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov (PMUD BI). Documentul poate fi consultat accesând link-ul: R11-Raport-PMUD-Bucuresti-Ilfov-Final.
Apreciem implicarea comunității și vă încurajăm să ne transmiteți observațiile dumneavoastră la adresa de email: până la data de 04.09.2024. PMUD reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii mobilității și calității vieții în orașul nostru, promovând transportul sustenabil și un mediu mai curat.
Vă mulțumim anticipat pentru contribuțiile dumneavoastră valoroase!
Toate documentele aferente pot fi consultate mai jos:
Primăria Municipiului București, Consiliul Județean Ilfov și TPBI actualizează Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru regiunea București-Ilfov
Municipiul București, în parteneriat cu TPBI, a depus și obținut finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al regiunii București – Ilfov, precum și a modelului de transport ce stă la baza acestuia. În acest context, Municipiul București a încheiat în data de 11.10.2023, în urma unei proceduri de licitație publică, contractul nr. 797 privind ”Servicii de consultanță privind actualizarea Planului de Mobilitate urbană durabilă pentru Regiunea București-Ilfov” cu Asocierea TTL PLANNING SRL (Lider) – CIVITTA STRATEGY & CONSULTING (Asociat 1) – BOGAZICI PROJE MUHENDISLIK (Asociat 2).
Până la acest moment au fost recepționate o serie de documente care pot fi consultate mai jos:
Actualizarea PMUD vine în contextul realizării proiectului „Mobilitate 2.0 – Planificare strategică și administrație publică digitalizată la nivelul Regiunii București-Ilfov”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București – Ilfov (PMUD) este un document strategic și un instrument de politică de dezvoltare, complementar Planului Urbanistic General (PUG), folosind un model de transport (software), având ca scop îmbunătăţirea accesibilităţii şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport în Regiunea Bucureşti-Ilfov.
PMUD acoperă Municipiul București împreună cu sectoarele sale și Județul Ilfov, format din 8 orașe (Bragadiru, Buftea, Chitila, Măgurele, Otopeni, Pantelimon, Popești-Leordeni și Voluntari) și 32 comune (1 Decembrie, Afumați, Balotești, Berceni, Brănești, Cernica, Chiajna, Ciolpani, Ciorogârla, Clinceni, Copăceni, Corbeanca, Cornetu, Dărăști-Ilfov, Dascălu, Dobroești, Domnești, Dragomirești-Vale, Găneasa, Glina, Grădiștea, Gruiu, Jilava, Moara Vlăsiei, Mogoșoaia, Nuci, Periș, Petrăchioaia, Snagov, Ștefăneștii de Jos, Tunari și Vidra).
Viziune privind transportul durabil în regiunea București-Ilfov
Un sistem de transport eficient, integrat, durabil și sigur, proiectat să promoveze dezvoltarea economică și teritorială incluzivă din punct de vedere social și să asigure o calitate ridicată a vieții.
PMUD a interpretat viziunea pentru regiune în cinci obiective operaționale realizabile:
ACCESIBILITATE – Tuturor cetățenilor le sunt asigurate opțiuni de transport ce le facilitează accesul la destinații și servicii esențiale;
SIGURANȚĂ ȘI SECURITATE – Îmbunătățirea siguranței și securității în circulație;
MEDIU – Reducerea poluării aerului și a zgomotului, a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie;
EFICIENȚĂ ECONOMICĂ – Îmbunătățirea eficienței și a eficacității economice a transportului de persoane și mărfuri;
CALITATEA MEDIULUI URBAN – Contribuie la creșterea atractivității și calității mediului urban și a designului urban în beneficiul cetățenilor, al economiei și al societății, în ansamblu.
Pentru a realiza Obiectivele operaționale prezentate mai sus, PMUD utilizează șapte politici de transport de nivel înalt. Aceste politici grupează proiecte similare cu diferite tipuri de intervenție și le prioritizează pentru o eficiență și eficacitate maxime. PMUD a investit eforturi semnificative pentru a identifica acele intervenții în politici ce vor oferi cel mai eficient impact.
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) își propune să realizeze, în perioada 2016-2030, un sistem de transport eficient, integrat, durabil si sigur, care să promoveze dezvoltarea economică, socială și teritorială și să asigure o bună calitate a vieții. Este un plan cu investiții de 7 miliarde de euro, dintre care 3,5 miliarde de euro vor fi investiți în extinderea şi modernizarea metroului (bani proveniți în principal de la bugetul de stat și din fonduri europene), iar restul pentru proiectele dezvoltate de autoritățile locale pentru transportul public de suprafață, managementul traficului, infrastructura de biciclete etc.
De altfel, PMUD este o condiție pentru accesarea de fonduri europene în perioada 2014-2020, prin Programul Operațional Regional și Programul Operațional Infrastructură Mare. PMUD se va corela cu Master-planul General de Transport (MPGT), cu Planul de Urbanism General (PUG), cu Planul de Dezvoltare Regională (PDR BI), cu strategiile locale de dezvoltare urbană, cât si cu strategiile sectoriale de servicii sociale, sănătate, educație, crearea de locuri de muncă și dezvoltare economică în regiune.
Principalele proiecte propuse de PMUD B-I 2016-2030 includ:
Dezvoltarea rețelei de tramvai: achiziționarea de tramvaie noi, reabilitare depouri tramvaie/mixte și stații de tramvai;
Dezvoltarea rețelei de metrou: M6 – legătura cu Aeroporturile Băneasa și Otopeni; M5 – Drumul Taberei până în Pantelimon, după cum urmează: Eroilor – Iancului – Orizont (2023); Iancului – Pantelimon – Orizont (2030); M4 spre Bucureștii Noi – faza a doua; extinderea magistralei M2 în Pipera cu două stații; extinderea magistralei M3 Păcii cu 4 stații; reabilitare 51 de stații de metrou; material rulant (vagoane metrou);
Dezvoltarea rețelei de autobuze și troleibuze: transport rapid cu autobuzul pe ruta Buftea – Străulești și Măgurele – Gara de Nord, benzi dedicate, modernizarea rețelei de troleibuze și a stațiilor, achiziția de autobuze etc;
Piste și facilități pentru biciclete, respectiv spații pietonale;
Reabilitare și extindere rețea drumuri, inclusiv drumuri județene;
Strategia de parcare;
Crearea și implementarea unui nou program de transport public în Județul Ilfov;
Înființarea Autorității de Transport Metropolitan București
„În vederea monitorizării Planului de Mobilitate în faza a 4-a, conform ghidului european – implementare și asigurarea unei coordonări coerente și rapide atât pe orizontală, cu alte sectoare tangențiale, cât și pe verticală, se propune constituirea unui Comitet de Monitorizare la nivelul regiunii”
capitolul 12 al PMUD B-I 2016-2030
Conform PMUD B-I 2016-2030, implementarea proiectelor și acțiunilor individuale din cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă se află în atribuțiile și răspunderea fiecărei unități administrativ-teritoriale, minister, instituție sau operator de transport, inițiator al acestor proiecte.
Rolul de monitorizare integrată a implementării proiectelor și măsurilor din plan este al unui Comitet de Monitorizare(CM) creat la nivelul Regiunii București-Ilfov.
Comitetul de Monitorizarea PMUD BI (CM) este propus a fi un organism de coordonare inter-instituțională în domeniul mobilității, la nivelul zonei metropolitane București – Ilfov,fără personalitate juridică, funcționând pe lângă Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Pentru Transport Public București-Ilfov.
TPBI, ca entitate mandatată de toate unitățile administrativ-teritoriale din București și județul Ilfov, prin statutul de înființare al acesteia, coordonează implementarea PMUD BI 2016-2030, asigură rolul de organism tehnic pentru integrare și informare a Comitetului de Monitorizare.
Componenţa Comitetului de Monitorizare se stabileşte cu respectarea principiilor parteneriatului şi reprezentativităţii. Componența instituțională a Comitetului de Monitorizare, precum și orice modificare adusă acesteia este stabilită prin Hotărâre a AGA TPBI, Dispoziții ale Primarului General al Municipiului București și Președintelui Consiliului Județean Ilfov.
Comitetul de Monitorizare va fi constituit din reprezentanți ai factorilor de decizie de la nivel regional cu cel mai mare impact asupra realizării obiectivelor PMUD B-I.
Autorităţile publice/instituţiile/organizaţiile ai căror reprezentanţi sunt propuși a fi membri în cadrul CM, sunt cel puțin următorii:
Primăria Municipiului București
Consiliul Județean Ilfov
TPBI
Primăria Sectorului 1
Primăria Sectorului 2
Primăria Sectorului 3
Primăria Sectorului 4
Primăria Sectorului 5
Primăria Sectorului 6
METROREX
STB SA
Administrația Străzilor
Brigada Rutieră București
I.P.J. ILFOV
CFR Infrastructură
CFR Călători
Compania Națională Aeroporturi București
CNAIR
…
Rolul Comitetului de Monitorizare al PMUD:
Coordonarea și monitorizarea implementării prevederilor PMUD B-I 2016-2030;
Asigurarea coordonării implementării investițiilor în mod integrat;
Deblocarea proiectelor ce realizează întârzieri sau probleme datorate situațiilor concrete în implementare;
Decide în privința acțiunilor următoare necesare pentru creșterea gradului de realizare a proiectelor din cadrul PMUD BI 2016-2030 și realizarea indicatorilor acestuia;
Decide planificarea activităților prin Planul de Acțiune anual.
Comitetul de monitorizare își va îndeplini rolul său, prin exercitarea următoarelor atribuții:
Analizează Raportul anual privind stadiul implementării PMUD BI realizat de TPBI;
Analizează Planul Anual de Acțiune propus de TPBI și ia decizii privind implementarea acestuia;
Aprobă Planul Anual de Acțiune în vederea transmiterii lui către toți factorii de decizie, pentru includerea în bugetele proprii și realizarea acțiunilor planificate;
Stabilește soluții pentru rezolvarea problemelor punctuale în implementarea și coordonarea proiectelor;
Aprobă Proiectele prioritare pentru finanțarea pe termen scurt și mediu;
Coordonează activitatea la nivelul instituției în ceea ce privește furnizarea de informații privind implementarea de proiecte și implementarea deciziilor Comitetului de Monitorizare
TPBI a inițiat primele demersuri pentru constituirea Comitetului de Monitorizare și pregătirea procesului de luare a deciziilor în cadrul acestuia. Astfel, au fost pregătite documentele de organizare și funcționare, în următoarea perioadă urmând a se realiza constituirea propriu-zisă.
Pentru o monitorizare eficientă a derulării integrate a proiectelor și pentru asigurarea respectării prevederilor și obiectivelor PMUD BI 2016-2030 este foarte importantă asumarea răspunderii, coordonarea, colaborarea și comunicarea în cadrul Comitetului de Monitorizare.
Atât acțiunile și proiectele din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Tranport Public București-Ilfov, cât și din compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului București, Consiliului Județean Ilfov, din fiecare unitate administrativ-teritorială, de la nivelul celorlalți actori participanți la mobilitate, sunt periodic inventariate de structura TPBI responsabilă, fiind colectate date furnizate de către implementatorii măsurilor și proiectelor de mobilitate și din surse publice, asigurându-se premizele fundamentării corecte și complete a deciziilor Comitetului de Monitorizare.
Planul de Acțiune anual are în vedere acțiuni care să consolideze rolul TPBI de coordonare a implementării proiectelor din PMUD București-Ilfov 2016-2030 și să sprijine implementarea proiectelor din plan.
Planul de Acțiune prevede două componente majore, respectiv:
Planificare pe termen scurt, care are în vedere:
Primirea detaliilor referitoare la proiectele aflate în implementare din partea autorităților, colaborarea între echipa TPBI și cea a autorităților de implementare pentru identificarea indicatorilor proiectelor;
Verificarea evoluției atingerii țintelor și obiectivelor stabilite prin PMUD, în baza indicatorilor de evaluare și monitorizare, pe baza datelor de detaliu privind proiectele ce trebuie să fie puse la dispoziție de către autoritățile de implementare;
Completarea datelor colectate și crearea unei baze de date actualizate prin intermediul unei aplicații. Acordarea autorităților de implementare a posibilității de consultare a acestor date;
Colectarea datelor și informațiilor necesare monitorizării procesului și actualizării modelului de transport.
Este necesar suportul tuturor autorităților ce implementează proiecte pentru a furniza informațiile complete necesare pentru identificarea țintelor de mobilitate propuse prin proiecte și a identificării îndeplinirii obiectivelor planului de mobilitate.
Planificare pe termen mediu și lung
Planificarea pe termen mediu și lung trebuie să asigure viziunea strategică unitară și unanim acceptată de către toate autoritățile de implementare privind prioritățile pentru perioada 2021-2027.
Având în vedere proiectele propuse prin PMUD București – Ilfov 2016-2030, stadiul proiectelor aflate în implementare în prezent, resursele de finanțare disponibile pe termen scurt, mediu și lung, necesitatea realizării de proiecte complementare celor finanțate din fonduri europene contractate în actuala perioadă de programare, precum și prioritățile de finanțare stabilite la nivel national și regional pentru viitoarea perioadă de programare, TPBI va recomanda Comitetului de Monitorizare discutarea proiectelor din PMUD-BI 2016-2030 propuse pentru pregătire si finanțare.
Obiectivele generale ale comunicării propuse pentru PMUD BI 2016-2030 sunt:
Să se asigure recunoașterea importanței PMUD în procesul de dezvoltare şi modernizare a Regiunii București – Ilfov;
Să se informeze constant și corect toate grupurile țintă despre proiectele PMUD, punându-se accentul pe beneficii;
Să se urmărească în mod susținut obținerea de susținere a proiectelor propuse de către PMUD.
Aceste obiective generale vor duce la îndeplinirea unor aspecte esențiale în procesul de comunicare a PMUD, dar și a proiectelor ce fac parte din Planul de Mobilitate, precum asigurarea informării corecte și la timp a publicului interesat asupra stadiului de implementare a PMUD și a rezultatelor implementării, facilitarea unui flux bidirecțional de informații în vederea punerii în practică a procesului participativ, implicarea publicului interesat în procesul de implementare a proiectului, identificarea celor mai bune canale și instrumente de comunicare cu publicul, crearea cadrului prin care se asigură corectitudinea informațiilor puse la dispoziția mass-media, precum și realizarea unei comunicări transparente cu publicul.
În vederea realizării obiectivelor generale, au fost stabilite următoarele obiective specifice ale PMUD BI 2016-2030:
Informarea părților interesate şi a beneficiarilor finali implicați în implementarea PMUD asupra priorităților, măsurilor și rezultatelor implementării Planului, dar și a responsabilităților pe care le dețin aceștia în ceea ce privește acțiunile de comunicare;
Asigurarea comunicării interne și a coordonării între diversele instituții şi organisme implicate în implementarea acțiunilor din Planul de Mobilitate;
Asigurarea unei coordonări eficiente a măsurilor de comunicare şi a activității de relații publice desfășurate de către diversele părți interesate și de către beneficiarii finali, în vederea susținerii din punct de vedere comunicațional a procesului de implementare a proiectelor propuse de PMUD;
Asigurarea unui grad ridicat de informare a populației asupra activităților desfășurate de către părțile interesate şi beneficiarii finali, în scopul implementării PMUD şi a proiectelor propuse de Plan;
Asigurarea consultării publice necesare implementării proiectelor propuse de PMUD;
Promovarea beneficiilor aduse de implementarea proiectelor PMUD.
Principiile generale ce trebuie să guverneze activitățile de comunicare ale proiectelor sunt:
transparența;
creșterea gradului de conștientizare a publicului;
asigurarea unei informări constante și corecte a publicului țintă;
asigurarea diseminării eficiente a informațiilor în funcție de fiecare grup țintă identificat pentru fiecare proiect în parte.
În acest sens, TPBI, prin Serviciul Coordonare PMUD-BI / Strategia de Dezvoltare, a inițiat un amplu proces de inventariere a proiectelor aflate în desfășurare sau planificate a fi implementate în Regiunea București-Ilfov și a măsurilor de comunicare propuse prin aceste proiecte. TPBI va colabora cu diferitele entități implicate în realizarea proiectelor prevăzute în cadrul PMUD BI 2016-2030, în vederea asigurării realizării obiectivelor specifice de comunicare pentru fiecare proiect în parte, în funcție de specificul acestora.
De asemenea, pentru anul 2021, TPBI își propune să realizeze un plan de măsuri pentru îmbunătățirea comunicării privind acțiunile din PMUD BI 2016-2030.