Astăzi a început „Săptămâna Europeană a Mobilității”, eveniment la care Capitala României participă cu mai multe activități și proiecte. Pe parcursul acestei campanii (16-22 septembrie), călătorii din Regiunea București – Ilfov vor avea parte de foarte multe surprize și concursuri cu premii pregătite de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) și de partenerii săi: Primăria Municipiului București, Consiliul Județean Ilfov și cei patru operatori.

Călătorii fideli și pasionații transportului public vor putea câștiga premii deosebite oferite de TPBI și partenerii săi.  Astfel, de astăzi și până pe 22 septembrie, oricine este interesat poate participa la trei concursuri cu premii, și anume:

  • TPBI GO!” – concurs ce se va desfășura în perioada 17-18 septembrie și urmărește încurajarea publicului, în special a tinerilor, să utilizeze transportul public și cel alternativ, nepoluant. Câștigătorii concursului vor fi desemnați prin tragere la sorți și vor primi abonamente de călătorie cu mijloacele de transport în comun și trotinete. Pentru înscriere în concurs, ei vor trebui să scaneze un cod QR care va fi afișat în vehiculele de pe liniile „Green Line”. Cei care vor scana toate cele patru coduri de pe cele patru linii vor avea mai multe șanse de câștig;
  • Fotografii – Transportul public din București și Ilfov” – concurs pentru pasionații de fotografie și transport public și alternativ, care se va desfășura pe toată perioada ”Săptămânii Europene a Mobilității”. Cele mai bune poze vor fi utilizate în viitoarele campanii de promovare a transportului public realizate de TPBI, iar câștigătorii concursului vor primi calendare de perete care conțin chiar fotografiile cu care au participat la concurs;
  • Quiz – Transportul public din București și Ilfov” – Nu în ultimul rând, TPBI a pregătit și un concurs online cu premii „Quiz – Transportul public din București și Ilfov”, care se va desfășura pe tot parcursul campaniei pe site-ul tpbi.ro. Cei care vor răspunde corect vor fi înscriși la tragerea la sorți, iar câștigătorii vor primi vase tip termos, stick-uri de memorie și baterii externe pentru telefoanele mobile.

Cu ocazia „Săptămânii Europene a Mobilității”, locuitorii din regiune au ocazia să (re)descopere atracțiile Municipiului București și ale Județului Ilfov. În acest sens, TPBI va înființa, în weekendul 17-18 septembrie 2022, patru trasee speciale de autobuz, denumite „Green Line”, care vor funcționa între orele 10.00 și 18.00 și vor avea stații în principalele puncte de interes din Capitală și în zonele adiacente parcurilor, dar și în diferite puncte cu atracții turistice din Județul Ilfov: Palatul Mogoșoaia, Muzeul Atelier din Piscu, Mănăstirea Cernica, Mănăstirea Pasărea, Mănăstirea Vlad Țepeș.

Autobuzele vor purta inscripția „Green Line” și vor circula pe următoarele trasee:

Linia 700: Parcul Regele Mihai I – Parcul Izvor – Parcul Tineretului – Parcul Alexandru Ioan Cuza – Parcul Tei – Parcul Regele Mihai I, cu opriri în stațiile Piața Drumul Taberei, Pod Izvor, Colegiul Național Gheorghe Șincai (Parcul Tineretului), Șoseaua Câmpia Libertății, Bd. Lacul Tei, Parcul Regele Mihai I;

Linia 701: Parcul Regele Mihai I – Parcul Mogoșoaia – Palatul Brâncovenesc – Parcul Regele Mihai I, cu opriri în stațiile Parcul Mogoșoaia, Palatul Brâncovenesc, Parcul Regele Mihai I;

Linia 702 – Parcul Regele Mihai I – Therme – Mănăstirea Vlad Tepeș – Muzeul Atelier Școala de la Piscu – Mănăstirea Vlad Tepeș – Parcul Regele Mihai I, cu opriri în stațiile Therme București, Primăria Balotești, Mânăstirea Părinților Carmelitani Desculți, Snagov Centru, Biserica Gruiu, Mânăstirea Vlad Țepeș, Fermei, Piscu Muzeu Atelier, Parcul Regele Mihai I;

Linia 703 – Parcul Regele Mihai I – Mănăstirea Pasărea – Mănăstirea Cernica – Parcul Regele Mihai I, cu opriri în stațiile Gheața, Moara Domnească Centru, Găneasa, Mânăstirea Pasărea, Ștrandului, Mânăstirea Cernica, Bucur Obor, Parcul Regele Mihai I.

În weekendul 17-18 septembrie (orele 10.00-18.00), la intrarea din Piața Charles de Gaulle a Parcului Regele Mihai I, TPBI va organiza, împreună cu partenerii săi, „Mobility Expo” – un eveniment care informează publicul despre proiectele de mobilitate inițiate și aflate în curs de dezvoltare la nivelul Regiunii București – Ilfov. La expoziție, atât cei mici cât și adulții vor putea admira produsele și serviciile oferite de diverși actori de pe scena regională a transportului public, inclusiv cel alternativ.

Tinerii și copiii vor fi cu siguranță atrași de vehiculele, echipamentele și efectivele de câini și de cai ale Jandameriei Române, care vor fi prezentate în cadrul evenimentului „Mobility Expo”. Astfel, cei mici vor avea ocazia să îmbrace vestele, să probeze căștile, scuturile și celelalte echipamente folosite în misiuni, să cerceteze vehiculele și să pornească semnalele acustice și vizuale, dar și să admire câteva exemplare din efectivele de câini și cai din dotarea Jandarmeriei.

Polițiștii din cadrul Brigăzii Rutiere le vor explica copiilor și tinerilor cum să circule corect pe drumurile publice și să evite astfel accidentele. În acest sens, într-un autobuz din dotarea brigăzii, vor fi prezentate diverse situații și imagini și vor rula filme de scurt metraj cu un conținut educativ. În plus, vizitatorii vor putea admira în detaliu motocicletele folosite de polițiști în diverse acțiuni.

O altă acțiune oferită de TPBI în cadrul „Săptămânii Europene a Mobilității” este „Ziua Porților Deschise”, care va avea loc în ziua de 17 septembrie 2022 la depoul de tramvaie Dudești și la Expoziția muzeală a transportului public din București.

La Depoul Dudești, publicul va putea vizita unitatea de exploatare, să vadă diverse modele ale tramvaielor de epocă și să afle modul de funcționare a diferitelor subansamble ale vehiculelor. Cei care doresc vor avea ocazia să facă un tur al depoului cu un tramvai.

La Expoziția muzeală cei prezenți vor putea parcurge o scurtă incursiune în istoria transportului în comun din București și în activitatea lucrătorilor din transportul public.

Plimbare cu tramvaiul de epocă – duminică, 18 septembrie, între orele 09.00 și 14.00, TPBI le-a pregătit o surpriză pasionaților tramvaiului, care se vor putea plimba cu un model de epocă pe traseul: Depoul Dudești – Piața Hurmuzachi – Bucur Obor – Depoul Victoria – Lizeanu – Piața Sf. Gheorghe și retur. Tramvaiul va opri în toate stațiile, „Baba Novac” fiind prima de pe traseu, și, totodată, ultima stație la retragerea spre Depoul Dudești.