Proiectul Beyond the Urban abordează o provocare urbană critică – deconectarea tot mai mare dintre zonele rurale și cele urbane. Această deconectare a dat naștere la excluziune socială, disparități economice și provocări de mediu, afectând bunăstarea locuitorilor din ambele medii. Dr. Clyde Hutchinson, expertul principal al programului, a efectuat o analiză amplă, constatările scoțând la iveală provocări comune cu care se confruntă comunitățile din întreaga Europă, subliniind necesitatea de a extinde atenția dincolo de zonele urbane și de a explora diverse opțiuni de transport, depășind dependența de mașinile personale.

Pentru a aprofunda aceste provocări, Creacció (agenția de dezvoltare economică pentru zona Osona, Spania) a găzduit o reuniune transnațională la Vic, în perioada 27-29 Noiembrie 2023, la care a paticipat și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București–Ilfov (TPBI), partener beneficiar în cadrul proiectului Beyond the Urban.

Această întâlnire a marcat lansarea oficială a programului URBACT: Beyond the Urban, un proiect ambițios – care vizează promovarea unei Europe mai competitive, mai durabile și mai favorabile incluziunii, prin abordarea provocărilor cheie în materie de conectivitate urban-rural. Inițiativa este finanțată de UE prin intermediul URBACT și este condusă de Creacció Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement, cu sediul în Vic, reunind un consorțiu de zece parteneri din întreaga Europă, inclusiv Bram (Franța), București (România), Hradec (Cehia), Kocani (Macedonia de Nord), Machico (Madeira), Mátészalka (Ungaria), Santa Maria da Feira (Portugalia), Tartu (Estonia) și Treviso (Italia).

Aproximativ treizeci de persoane au participat la reuniunea de trei zile, inclusiv membri ai celor 10 parteneri ai rețelei și responsabili ai programului URBACT. Cei prezenți au lucrat împreună la aspecte ale proiectului, cum ar fi studiul de referință, foaia de parcurs și comunicarea. – Agenda a fost plină de întâlniri cu autoritățile locale, vizite la fața locului, de brainstorminguri bazate pe design thinking și de ateliere de lucru care au abordat subiecte legate de – stocarea, analiza și vizualizarea datelor. Reuniunea s-a încheiat cu partenerii care au decis în mod colaborativ asupra temelor principale asupra cărora să se concentreze în următorii -doi ani, subliniind necesitatea de a trece dincolo de mașina personală pentru a îmbunătăți legăturile dintre mediul rural și cel urban. În ultima zi, participanții au vizitat sediul Autorității Metropolitane de Transport din Barcelona, situat în Hospitalet de Llobregat.

Începând cu luna ianuarie 2024, partenerii vor începe să conlucreze la elaborarea unor planuri de acțiune menite să încurajeze acțiunile iterative și experimentale în vederea schimbării. Aceste planuri vor trebui să ia în considerare cele trei aspecte transversale URBACT: aspectul social, durabilitate și digitalizare, urmărind să implementeze soluții cu sprijinul partenerilor lor europeni. Primele rezultate ale acestor inițiative sunt așteptate în 2025, împreună cu învățăminte semnificative care pot fi aplicate în alte părți ale Europei.

Mai multe detalii despre proiect aici:

Beyond the Urban: A Bold Initiative to Transform Europe’s Urban-Rural Dynamics by looking beyond the car! | urbact.eu